Wie mij al wat langer volgt weet dat ik niet geloof in het affimeren van positieve gedachten om negatieve gedachten tegen te gaan. Ik weet dat het veel verkondigt wordt als de oplossing voor negatieve gedachten en overtuigingen en dat zelfs mindfulness soms zo wordt ingevuld.

Ik geloof dat wij negatieve gedachten en negatieve ervaringen hebben, omdat ze ons wat willen laten zien. Ze willen ons helpen te groeien door te laten zien welke negatieve overtuigingen wij nog in ons systeem hebben. Deze negatieve overtuigingen bepalen onze gedachten en daarmee onze ervaringen. En deze negatieve overtuigingen los je niet op door er positieve gedachten of affirmaties tegen over te zetten. Misschien geeft het op korte termijn wel even wat verlichting, omdat je je systeem de opdracht geeft een positieve gedachte aan te nemen, maar de onderliggende overtuiging zit nog steeds in je systeem. Deze overschrijf je niet met de positieve gedachten. Deze negatieve overtuigingen los je, mijn inziens, alleen op door ze aan te gaan, door er mee te zijn, door ze volledig te omarmen en te ‘ownen’. Soulfulness noem ik dat. Voor mij begint dat met het dankbaar zijn dat de gedachte of ervaring er is, want daar helpt mijn ziel mij om te helen en groeien.

Om het wat beter uit te leggen, deel ik de 5 G’s van Soulfulness waar ik mee werk.

Als we geboren worden zijn we onze pure zelf. We zijn zoals we in essentie bedoeld zijn. In de loop van ons leven maken we allerlei dingen mee die wij als negatief ervaren. Zo kan je als kind ervaren dat je ouders er niet voor je zijn op de momenten dat jij aandacht nodig hebt. Dit veroorzaakt een verkramping in ons lijf, een negatief gevoel wat we niet kunnen of willen hebben, dus kleuren we het in met een overtuiging. Bijvoorbeeld ‘mijn behoefte aan aandacht mag er niet zijn’. Omdat we deze pijn van ‘mijn behoeftes mogen er niet zijn’ niet meer willen voelen stellen we (grotendeels onbewust) gedrags- of leefregels voor ons zelf op om ons voortaan te beschermen tegen deze pijn. In dit voorbeeld zou dat kunnen zijn ‘als ik mijn behoeften nou maar ondergeschikt maak aan die van de ander, dan hoef ik de pijn van mijn behoefte aan aandacht mag er niet zijn niet meer te voelen’. Onze hele set aan overtuigingen en leefregels vormen ons imago. Het merendeel van onze negatieve overtuigingen doen we op in onze kindertijd vandaar dat ik het ook wel kind pijn noem. Het is echter niet beperkt tot onze kindertijd. Zo heb ik zelf een aantal nieuwe overtuigingen overgehouden aan de periode waarin ik thuis zat met een burn-out zoals ‘er is geen tijd/energie voor mij’. Nieuwe traumatische periodes kunnen dus ook tot nieuwe negatieve overtuigingen leiden.

Al deze ervaringen, overtuigingen en leefregels komen als het ware als een soort deken te liggen over wie wij in essentie zijn. We laten een ‘imago’ zien van wie wij vinden te moeten zijn, op basis van ervaringen en overtuigingen.

Om jezelf te worden, heb je los te laten wie je denkt te moeten zijn.

Om weer bij je werkelijke zelf te komen en weer te kunnen gaan leven vanuit je werkelijke essentie is het nodig om deze lagen weer af te pellen. Waar we eerst de weg naar boven zijn gelopen (van geboorte naar imago) is het nu tijd om de weg naar beneden weer af te leggen; terug naar wie je in essentie bent.

Tips om de lagen van imago, leefregels en negatieve overtuigingen weer af te pellen

  • Maak eens een lijst met alle leefregels die je voor jezelf hebt opgesteld. Een goede manier om deze te achterhalen is om de verschillende rollen die je speelt als ingang te gebruiken. Om een goede werknemer/ondernemer te zijn vind ik dat ik….. Om een goede moeder/vader te zijn vind ik dat ik….. Om een goede partner/vriend/vriendin te zijn vind ik dat ik…. Ik ben pas succesvol in het leven als ik …. Enzovoort.

Ik heb dit voor mezelf gedaan toen ik net thuis was in mijn burn-out en mijn leefregels waren bv; Als je succesvol wil zijn moet je vooral heel hard werken. Als ik gezond wil leven, eet ik altijd gezond en ga ik minstens 3x per week naar de sportschool. Een goede partner/ vriendin/ouder staat altijd voor iedereen klaar. Enzovoort.

  • Kijk nu eens of je op deze leefregels een laagje dieper kan gaan. Welke negatieve overtuiging zit hieronder? Wat mag je niet zijn of wat wil je niet voelen? Om weer mijn voorbeeld er bij te pakken, onder veel van mijn gedrag of leefregels ging mijn overtuiging schuil dat ik niet goed genoeg ben. Omdat ik dit gevoel van niet goed genoeg zijn niet wilde voelen werkte ik zo hard als ik kon, sportte ik zo vaak als ik kon, werd gezond eten eerder een obsessie dan een vrije keuze én stond ik zoveel mogelijk voor anderen klaar, waarbij ik mezelf en mijn behoeften wegcijferde. Niet iets wat op lange termijn vol te houden is, maar vooral ook niet wie ik in essentie ben.
  • Schrijf de onderliggende overtuigingen en angsten eens uit. Hoe is het voor je als dat zo op papier staat? Kan je zijn met deze angsten en overtuigingen? En met ‘zijn’ bedoel ik, kan je ze omarmen? Kan je accepteren dat je deze overtuigingen ooit nodig had, omdat ze je beschermde tegen de pijn? Ze hebben je ooit gediend anders had je ze niet opgesteld, maar ze dienen je nu niet meer. Ze liggen nu als een deken over je ware essentie en als je weer wil gaan leven vanuit je ware essentie zal je die dekens er weer af moeten trekken.
  • Ga in een stilte meditatie zitten met je overtuigingen. Kijk eens of je je overtuigingen voor je geestesoog kan halen in je meditatie. Hoe voelen ze? Waar zitten ze in je lijf? Accepteer dat ze er zijn en dat ze je ooit diende. Vraag eens wat ze nog van je nodig hebben of waarom ze er nog zijn. Dienen ze je ergens nog? Kan en mag je ze loslaten van jezelf?
  • En als je onder al deze overtuigingen en angsten kijkt, wie ben je dan in essentie? Als wie ben jij geboren en wat kwam je hier op aarde brengen? Het kunnen vrij algemene termen zijn, die nu bij je naar boven komen zoals liefde, vrede, plezier etc
  • Om je te helpen met het zijn met je overtuigingen, heb ik een geleide meditatie opgenomen (via soundcloud)

Leave a Reply