Gister was ik in de sauna met een lieve vriendin van mij.  We hadden het over ons inleven in de ander. Iets wat ik heel goed kan en zij (vond ze) wel wat meer kon doen. Maar iedere kwaliteit heeft ook z’n valkuil. Want ja, ik kan me goed inleven in anderen, maar dit is ook deels de oorzaak van mijn burn-out geweest. Want als ik doorsla in mijn inleven in anderen, ben ik vooral bezig met wat de ander nodig heeft en niet meer met wat ik nodig heb. En als je geen oog hebt voor wat jezelf nodig hebt, maar wel heel veel voor wat de ander nodig heeft, wat gebeurt er dan? In mijn geval, zorg je vooral voor de ander en niet voor jezelf en loop je daar dus een keer op vast.
Ik moest meteen denken aan het kernkwaliteiten kwadrant. Een hele mooie tool om je eigen kwaliteiten, je valkuilen, je uitdagingen en allergieën in beeld te brengen en ook een hele fijne om je eigen kwaliteiten en daarmee ook uitdagingen en allergieën in relatie tot de ander beter te begrijpen.

Grote kans dat je dit model al kent, maar ik deel hem toch, want het blijft gewoon een hele handige.

Wat ik het sterke van dit model vind is:

  1. Het gaat uit van je kwaliteiten, dus van positieve eigenschappen die je hebt
  2. En voor een ieder van ons geldt dat onder bepaalde omstandigheden (zoals stress) deze eigenschappen kunnen doorschieten in een valkuil. Een vorm van diezelfde eigenschap die niet meer gezond of dienend is.
  3. Door de uitdaging (het positief tegenovergestelde) hier tegenover te zetten, maak je inzichtelijk voor jezelf waar je aan kan werken. Waar je jezelf in kan trainen, waar je jezelf meer van kan geven.
  4. En tot slot maakt je allergie overduidelijk waarom je deze eigenschap zo irritant in andere vind. Het is immers de keerzijde van jouw kernkwaliteit. En juist omdat jou kernkwaliteit jou zo eigen is, voor jou zo’n natuurlijke manier van handelen is, is het tegenovergesteld juist vaak een enorme trigger voor ons.

Ik heb hem ingevuld voor mijn kwaliteit ‘inlevingsvermogen’;

kernkwalieiten kwadrant

En zo zie je dus heel duidelijk dat mijn kernkwaliteit ‘inlevingsvermogen’ met zich meebrengt dat het mijn uitdaging is om voor mezelf op te komen. En zo lang ik dit lastig vind zullen mensen die heel goed voor zich zelf opkomen in mijn allergie zitten en mij triggeren.

Ik merkte dat bij ons thuis ook. Als manlief thuis komt na een dag hard werken ploft hij op de bank en moet hij eerst even bijkomen. Vanuit mijn valkuil om voor iedereen te zorgen (en mezelf daarbij soms te vergeten) kon mij dit enorm raken. Voordat ik hersteld was van mijn burn-out kon ik woest op hem worden hierom.

Nu weet ik als dit gebeurt dat het me alleen kan raken omdat ik mezelf te weinig geef van wat hij zichzelf zo van nature geeft. Immers zijn kernkwaliteit (goed voor zichzelf opkomen) is mijn uitdaging en zijn valkuil (egocentrisme) is mijn allergie.

Ik ben heel benieuwd hoe dit voor jou is?

Je kan het me laten weten via de comments.

Namasté,
Philo

One Reply to “Hoe je kwaliteiten ook valkuilen kunnen zijn”

Leave a Reply