De reden dat ik deze quote van Tony Robins aanhaal is dat het voor mij dé manier was om uit mijn burn-out te komen.

In het begin van mijn burn-out volgde ik alle tips op die ik kreeg uit mijn omgeving en die ik las op internet; veel slapen, wandelen, mediteren, dingen doen ik leuk vond, tijd voor mezelf etc. En alhoewel dit allemaal heel hard nodig was voor mijn energielevel, miste ik wat.
Ergens knaagde namelijk de vraag aan mij ‘waarom ben ik vast gelopen in een burn-out?’. Natuurlijk zag ik in dat ik jaren roofbouw had gepleegd op mijn lijf met mijn werk- en leefstijl, maar ik miste iets…. Wat zorgde ervoor dat ik deze keuzes gemaakt had? Waarom koos ik ervoor om zo hard te werken? Waarom koos ik voor koffie in plaats van rust? Waarom koos ik voor een drukke agenda in het weekend terwijl ik eigenlijk op was? Waarom koos ik ervoor om de signalen die mijn lijf mij influisterde (en later schreeuwde) te negeren en door te gaan?

Wat was de drijfveer achter het gedrag dat duidelijk niet (meer) dienend was?

En dat waren mijn overtuigingen, de ‘rules to life by’ die ik mezelf onbewust had opgelegd. Zo had ik de overtuiging dat je pas succesvol bent als je hard werkt, als je veel geld verdiend, als je van dat geld een groot huis en een mooie auto hebt kunnen kopen om je succes te laten zien.

Ik had ook de overtuiging dat ik pas de moeite waard was als ik én een succesvolle carrière had én een opgeruimd huis én een heel fit lijf én altijd gekleed was volgens de laatste trends.

Toen ik al mijn overtuigingen, al mijn ‘rules to life by’ eens had uitgeschreven – het waren meerdere A4tjes – ben ik een stap verder gegaan. Waarom had ik deze overtuigingen? Dat ze lang niet allemaal dienend waren, was me inmiddels duidelijk, maar waarom hield ik er dan zo angstvallig aan vast?

Omdat daaronder één van mijn kernovertuigingen – een kernangst zat; de angst om niet goed genoeg te zijn.

En uit angst om die pijn te moeten voelen van ‘ik ben niet goed genoeg’ ging ik dus allerlei dingen doen om die pijn juist te ontlopen. Mijn ‘rules to life by’ dienden dus eigenlijk om maar niet de pijn te hoeven voelen van niet goed genoeg zijn.

Toen ik dit inzag, toen ik deze kernangst in mijn bewustzijn kreeg, kon ik er mee aan de slag. Kon ik gaan graven waar deze angst vandaan kwam en kon ik hem gaan doorvoelen, omarmen en helen. En pas daarna kon ik mijn ‘rules to life by’ gaan ombuigen naar intenties, naar een script dat mij wel dient.

En dit is de reden waarom ik zo geloof in de werkwijze die ik hanteer als coach. Pas als je de angsten onder je gedrag, je gedachtes en je overtuigingen ziet kan je deze omvormen. Pas dan kan je je belemmerende overtuigingen & angsten ombuigen naar vertrouwen & liefde.

Wat mij erg geholpen heeft om deze angsten en overtuigingen bloot te leggen, is mindfulnes meditatie. Ik heb daarom onderstaande meditatie / oefening voor je ingesproken.

Namasté,

Philo

Leave a Reply